sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Tallinnan kummituksia jahtaamassa

Halloweenina aaveet nousevat haudoistaan ja valtaavat maailman yhden päivän ajaksi. Olipa siis hyvä, että kävimme mieheni kanssa Tallinnan haamukierroksella jo viime viikolla!

Kummituskierroksella Vanhassa kaupungissa. Kuva: Tallinn Traveler Tours.

Tallinnassa toimiva Tallinn Traveler Tours järjestää haamukierroksia kolmesti viikossa. Kahden tunnin pituisen kierroksen aikana vanhan kaupungin aaveet ja oudot yksityiskohdat paljastuvat ja auringon laskettua mukulakiviset kujat ja pimeät rakennukset alkavat elää omaa elämäänsä. Kierros päättyy ihanaan Pierre Chocolaterieen, jossa on tarjolla kierroksen hintaan kuuluvaa lämmintä kaakaota ja mahdollisuus jutella oppaan kanssa.

Kuka vakoilee kaupungin elämää?
Oppaanamme toimi ihastuttava Karoli, joka kertoi olleensa kiinnostunut Tallinnan historiasta ja historian synkimmistä yksityiskohdista jo pitkään. Hän kertoi pitäneensä kavereilleen kummituskierroksia jonkin aikaa kunnes tajusi, että voisi tehdä kiinnostuksestaan itselleen ammatin. Kierroksen aikana huomasikin, että Karoli todella tiesi mistä puhui. Kierroksella tuli opittua paitsi kaupungin historiasta, myös keskiajan suosikkikidutusvälineistä sekä tietysti niistä aaveista. Karolin seurassa tulimme huomanneeksi sellaisia yksityiskohtia talojen arkkitehtuurista, joihin ei yleensä kiinnitä huomiota. Oletteko esimerkiksi huomanneet erään talon lähellä Kalevin marsipaani- ja suklaapuotia, jonka katolta kuikuilee vastapäistä taloa mies silmälasejaan korjaillen? Ja saman talon katolla pyllistelevän kissan?

Vaikka tässä tarinassa eivät varsinaiset kummitukset olleetkaan vauhdissa, niin jännitys kyllä rupesi kasvamaan auringon laskettua. Kuljettuamme eräälle syrjäiselle, hylätyn näköiselle talolle ja sen jälkeen eräälle käytössä olevalle koululle, jonka henkilökunta ja entiset opiskelijat kertovat talossa kummittelevasta nunnasta, en voinut olla vilkuilematta jatkuvasti pimeän talon ikkunoita. Oliko tuolla liikettä? Mikä on tuo vaaleampi läikkä ikkunassa? Ah, se onkin vain jokin suuri paperikukka. Koulu oli rakennettu vanhan luostarin päälle, jonka nunnat lähtivät liikkeelle kun heidän luunsa siirrettiin toisaalle luostarin lopettaessa toimintansa.

Joku vaanii katolla...
Kierroksen jälkeen oli mahtavaa istua kahvilassa lämpimässä (muistakaa laittaa lämpimästi päälle!), nauttia paksua suklaajuomaa ja jutella oppaan kanssa kaikesta siitä, mistä ei yleensä ole sopivaa jutella tuntemattomien kanssa eli kidutuksista, teloituksista, vainoista, kummituksista ja muista historian synkemmistä aiheista.

Verrattuna muihin käymiini kummituskierroksiin, Tallinnan kummituskierroksella kerrottiin suhteessa vähän varsinaisia kummitustarinoita. Kuitenkin sitä olettaisi, että keskiaikaisessa linnoituksessa, joka on todistanut historian verisiä taisteluja aina maailmansotiin saakka olisi pesiytynyt enemmänkin kummituksia. Kuitenkin varsinaisten kummitustarinoiden vähyyttä kierroksella paikattiin loistavasti sellasilla historiallisilla yksityiskohdilla, joita ei normaalin kierroksen aikana käydä läpi. Kierroksella nähtiin mm. kaupungin teloittajan talo sekä kuultiin miten keskiajalla kaupungin kaivoa pidettiin kunnossa uhraamalla eli heittämällä sinne kissoja ja muita eläimiä - jekku, joka tunnetusti parantaa jokaisen kaivon vedenlaatua huomattavasti.

Jos haluat nähdä Tallinnan Vanhassa kaupungissa muitakin kuin pieniä vihreitä miehiä ja pinkkejä elefantteja, suosittelen ehdottomasti tätä kierrosta! Tallinn Traveler Toursilla on myös muita kierroksia ja oppaat, jotka ovat lähinnä nuoria opiskelijoita, näyttävät saaneen huimasti kehuja asiakkailta. Heillä on myös ilmainen kiertokävely Tallinnaan sekä baarikierroksia heille, joita vihreät pikkumiehet kiinnostavat aaveita enemmän.

Hyvää Halloweenia kaikille ja Elviraa lainatakseni: Unpleasant dreams!

1 kommentti:

  1. Mahtava vinkki. En ole käynyt Tallinnassa vuosiin, mutta olen jo jonkin aikaa suunnitellut, että seuraavan sopivan loman sattuessa sinne pitäisi suunnata. Nyt kyllä ehdottomasti menen myös kummituskierrokselle!

    VastaaPoista

Kotisivu on muuttanut osoitteeseen geekgirls.fi. Kaikki vanhat (ja uudet) artikkelit kommentteineen löydät uudesta sivusta.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.